Influencerii au devenit o componentă valoroasă pentru procesul de marketing. Din ce în ce mai multe branduri aleg să își promoveze produsele\serviciile în mediul online, prin intermediul influencerilor.

Influencer marketing este modul în care brandurile aduc acel aer uman și personificat afacerii. Iar oamenii fie se simt atrași de contentul pe care îl pun online, fie deja urmăresc acea persoană și au încredere în recomandările pe care le face.

De ce este benefic influencer marketing pentru bussiness-ul tău

Cele mai bune rezultate sunt acelea ale influencerilor ale căror audiențe se potrivesc cu profilul și clienții tăi.

Companiile în plină dezvoltare care au scopul de a crește gradul de încredere pot realiza colaborări cu un influencer. Acesta, prin intermediul content-ului pe care îl va publica poate trezi în audiență anumite sentimente sau idei, care vor ajuta ulterior la gradul de încredere pe care îl vor avea potențialii clienți în brand.

Unul dintre principalele avantaje ale influencer marketingului este credibilitatea pe care o au aceștia în ochii urmăritorilor.

Deoarece construiesc relații solide cu publicul, mesajele și recomandările sunt percepute ca fiind mai autentice și de încredere decât cele ale unui brand. Oamenii tind să se identifice cu influencerii și să le acorde încredere, ceea ce face ca influencer marketingul să fie o tactică eficientă în influențarea deciziilor de cumpărare.

O altă valoare a influencer marketingului este capacitatea de a ajunge la audiențe largi și specifice în același timp. Fiecare influencer are o nișă și o demografie distinctă de urmăritori. Aceasta oferă brandurilor oportunitatea de a-și alege influencerii în funcție de publicul țintă dorit și de interesele acestora. Prin colaborarea cu influenceri care au urmăritori relevanți pentru produsul sau serviciul promovat, brandurile pot obține o segmentare precisă și un reach extins către consumatorii potențiali.

influencer marketing - pion media

Strategia de marketing pe baza influencerilor

Înainte de a începe să contactezi persoane pe rețelele sociale, este bine să faci o strategie pe care să o urmezi pentru a avea rezultate bune.

Astfel, din categoria de influenceri fac parte:

Celebritățile. Persoanele cunoscute de publicul larg precum actorii, cântăreții, sportivii de performanță, prezentatorii TV.

Experții. Acele persoane cu un grad mare de expertiză precum cercetătorii, antreprenorii de succes.

Creatorii de conținut și-au construit renumele prin activitatea pe care o fac în mediul online.

Micro-influenceri au o comunitate destul de receptivă la conținutul pe care îl creează. Colaborările cu astfel de influenceri sunt cele mai accesibile ca preț.

Influencerii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a crea conținut captivant și autentic. Acesta include fotografii, videoclipuri, articole pe bloguri sau alte forme de conținut care pot atrage atenția și pot genera angajament.

Repartizarea influencerilor:

  • Micro-influencerii reprezintă cel mai numeros grup şi au cel mai puternic nivel al interacțiunilor dintre cele trei categorii, în medie între 25%-50% pentru fiecare postare.
  • Macro-influencerii au în medie un nivel al interacţiunilor între 5%-25% pentru fiecare postare şi pot ajunge la de 10 ori mai mulţi oameni decât alţi influenceri.
  • Mega-influencerii generează de obicei un nivel al interacţiunilor între 2%-5% pentru fiecare postare şi au cel mai numeros public.

Pe măsură ce tehnologia și mediul digital continuă să evolueze, influencer marketingul se adaptează și inovează în permanență. De la colaborări tradiționale cu influenceri pe rețelele de socializare, până la parteneriate cu influenceri din domeniul gamingului sau utilizarea realității virtuale, există mereu noi modalități de a utiliza influencer marketingul pentru a ajunge la audiența dorită și a construi relații solide cu consumatorii.

influencer marketing - pion media

Tipsuri utile pentru a crea o strategie de influencer marketing

  • Lucrează doar cu persoane care se aliniază cu mesajul brandului tu;
  • Nu te concentra doar pe numărul de urmăritori. Mai important decât aceștia este modul în care influencerul relaționează cu comunitatea. Campaniile merg mai bine dacă aceștia au o rată de implicare mai mare decât urmăritori;
  • Fă un research pentru a găsi acei oameni care să te ajute în promovare. Este necesar să îi cauți, să vezi campaniile anterioare pentru a analiza modul de lucru și ce rezultate au avut, astfel încât să se alinieze la viziunea brandului.

Prin influencer marketing nu doar vei căpăta expunere rapidă, însă vei ajunge mai rapid și în atenția clienților care vor putea fi interesați de produsul tău.

De ce sunt atât de influenți unii oameni în social media

În percepția publică, influencerul este perceput de public simultan ca fiind simplu consumator dar și expert.

Așadar, putem recunoaște că social media influencer a devenit un job cu acte în regulă care este din ce în ce mai dorit de adolescenți.

Din punct de vedere social, aceștia își doresc să aibă succes pe termen lung. Fiecare postare este gândită pentru a-și contura imaginea. Prin intermediul acestor postări aceștia intră în atenția urmăritorilor și doresc să ajungă la cât mai mulți.

Domeniile în care întâlnim frecvent influencerii în social media sunt: modă (fashion), cosmetică (beauty), turismul (travel), stilul de viață (life style) și gătit (food).

Într-un studiu cu peste 3,500 de respondenți, s-a descoperit că, în 2020, 73% dintre marketeri au alocat mai multe resurse pentru influencer marketing, principalele domenii fiind retail (79%), legal (79%) și manufacturare (75%).

În comparație cu publicitatea tradițională, campaniile de influencer marketing generează un ROI mai mare – lucru susținut și de 60% dintre marketeri. Conform aceluiași studiu, 38% dintre consumatori sunt receptivi la includerea influencerilor în campaniile tradiționale. Acest lucru este valabil în special pentru tineri cu vârsta între 16-24 de ani. Dintre aceștia, 25% consideră Instagram ca fiind platforma care conduce la o achiziție.

Dacă ești în căutarea unei agenții care să te ajute în procesul influencer marketing, Pion Media este un partener de nădejde pe care te poți baza să îți duci business-ul la un alt nivel .