Dupa ce ai ales numele domeniului pentru website-ul tau, urmatorul pas este sa gasesti un serviciu de gazduire (cunoscut drept web hosting). Insa, acest lucru poate fi usor derutant, mai ales daca nu ai experienta. Tocmai de aceea, in acest material, iti voi prezenta cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te pregatesti pentru acest pas important in ceea ce priveste activitatea online a brandului tau.

Ce este web hostingul?

Un website este format dintr-o serie de fisiere care trebuie pastrate pe un server pentru a putea fi accesate de catre orice utilizator. Iar acest lucru este posibil cu ajutorul unui serviciu de web hosting. Cu alte cuvinte, web hostingul este echivalent cu inchirierea unui spatiu pe un server, pentru o anumita perioada.

Serverul trebuie sa fie conectat la Internet, iar alegerea sa depinde de limbajul care a fost folosit pentru a crea website-ul. Spre exemplu, daca esti posesorul unui site dinamic, si acesta foloseste un sistem de gestiune precum MYSQL, asigura-te ca serverul permite acest lucru. 

Crearea propriului spatiu de gazduire versus apelarea la servicii profesionale

Desi exista foarte multe persoane care sunt de parere ca isi pot construi propriul server, folosind laptopul sau PC-ul de acasa, cea mai buna solutie este apelarea la un serviciu de hosting contra cost. Iata care sunt cele mai importante motive pentru a face acest lucru:

  • Mai putine batai de cap. Este mult mai lejer, stiind ca nu trebuie decat sa platesti o anumita taxa (lunar/anual), iar apoi poti sa uiti de restul problemelor/grijilor.
  • Performanta mai buna a serverelor care se ocupa de gazduire.
  • Banda de Internet mai eficienta. Daca planul tau este sa ai mii de vizitatori intr-o zi, ai nevoie cu siguranta de o banda de Internet care sa faca fata provocarilor. Iar cea de a acasa nu va fi suficienta.
  • O firma specializata in oferirea serviciilor de web hosting poate realiza backup automat. Backupul inseamna posibilitatea de a recupera fisierele stocate pe acel server, in cazul in care ceva nu merge bine.

Ce fel de servicii de gazduire exista?

Shared web hosting – este acel tip de gazduire in care resursele serverului sunt impartite cu mai multe  website-uri. Totodata, reprezinta si cea mai des intalnita forma de gazduire, fiind recomandata site-urilor la inceput de drum, in special datorita costurilor reduse.

Web hosting pe un VPS (virtual private server) – functioneaza precum gazduirea mentionata anterior, insa avantajul este ca resursele nu trebuie partajate cu alte website-uri. Totodata, adresa IP (Internet protocol address) este folosita doar de website-urile de care dispui.

Reseller web hosting – acest tip de gazduire ofera persoanei care a achizitionat pachetul de gazduire optiunea de a vinde mai departe resursele. Sau, in cazul in care detii o retea de website-uri mai mare, acesta este pachetul ideal pentru tine, deoarece costurile sunt mai reduse si, totodata, poti avea o evidenta si gestiune mai buna a website-urilor pe care le gazduiesti. Este important ca fiecare site sa aiba resurse independente, astfel incat, in cazul in care unul dintre ele este afectat, celelalte pot fi folosite in continuare in conditii optime.  

Gazduire pe un server dedicat – ofera clientului posibilitatea de a inchiria servere intregi, avand un control deplin al resurselor acestora.

De ce sa tii cont atunci cand cauti un furnizor de servicii de hosting?

Cat de usor poate fi accesat panoul de administrare? Aceasta informatie este una prioritara, in cazul in care intentionezi sa te ocupi personal de hostingul respectiv. De regula, cele mai des folosite tipuri de panouri sunt cPanel si Plesk.

Preferintele difera, insa, daca te afli la inceput de drum poti opta pentru Plesk care are o interfata mai atractiva si ordonata. Pe de alta parte, cPanel poate fi o varianta mai economica. Tine cont de faptul ca panoul de administrare va fi cel pe care il folosesti pentru a crea subdomenii sau pentru gestionarea adreselor de E-mail.

Cat de multe domenii poate gazdui simultan? Daca ai mai mult de un domeniu, cea mai comoda varianta ar fi sa alegi un singur server care sa se ocupe de gazduirea lor. Este o varianta mult mai comoda si te ajuta sa nu te incurci atunci cand vine vorba de administrarea lor.

Cum este traficul? Alege un serviciu de hosting care iti ofera trafic nelimitat. Mai demult, costul pentru un serviciu de gazduire era influentat de traficul de date. Acum, insa, mai toti furnizatorii de hosting au renuntat la acest criteriu, oferind trafic nelimitat.

Cat de generos este hard disk-ul pe care il ai la dispozitie? Este de la sine inteles ca spatiul de pe hard disk trebuie sa fie suficient de generos pentru a avea libertatea de a posta pe website-ul respectiv mai multe tipuri de fisiere. Insa, totul depinde de nevoile tale. De exemplu, daca ai un simplu website de prezentare care nu include imagini cu o rezolutie mare, un hard disk de un Gb poate fi suficient. Insa, pentru un magazin mai mare, este necesar un spatiu de stocare mai generos. Totodata, tine cont de faptul ca memoria de tipul SSD este mai rapida decat celelalte.

Cate subdomenii sunt incluse? Chiar daca deocamdata nu iei in calcul varianta includerii unui subdomeniu, trebuie sa fii pregatit. Asa ca alege acel furnizor care iti ofera numar nelimitat de subdomenii.

Cate adrese de e-mail poti adauga? Desi acest lucru pare usor nesemnificativ, vei vedea ca la un moment dat acesta va deveni o preocupare destul de importanta. Exista, de exemplu, pachete de gazduire „basic” care nu permit mai mult de 100 de adrese de mail. Insa, este mai bine sa te orientezi catre cele care iti ofera un numar nelimitat de astfel de adrese de mail. Iar in cazul in care intentionezi sa-ti muti sau inlocuiesti serverul, asigura-te ca acesta iti ofera posibilitatea sa redirectionezi aceste adrese.

Serviciul de gazduire include phpMyAdmin? De ce ai nevoie de un astfel de acces? Ei bine, este cea mai simpla modalitate de a accesa o baza de date. De regula, aceasta este oferita implicit de catre toti furnizorii, insa, este bine sa verifici.

Ofera firma suport tehnic permanent? Cei care se ocupa de hosting trebuie sa fie disponibili 24/24 pentru a-ti oferi suportul tehnic de care ai nevoie. De asemenea, este important daca acestia au si chat care faciliteaza comunicarea.

Cam acestea ar fi, pe scurt, informatiile pe care am intentionat sa ti le prezint despre alegerea web hostingului. Si te rog, pe tine, cititorule, sa completezi aceasta lista. Astept sugestiile tale in comentarii.