Nu mai este nicio surpriza pentru nimeni faptul ca oricine are in prezent un smartphone sau intentioneaza sa isi ia unul. Totodata, si piata tabletelor isi continua traiectoria ascendenta, acestea devenind din ce in ce mai ieftine ca raport calitate/pret. Cine pierde in aceasta lupta? Bineinteles ca desktop-urile si laptop-urile.

Tot un fapt real este si ca, indiferent de performanta telefonului, oricine acceseaza o pagina web de pe acesta, acest lucru fiindu-i mult mai usor in drum catre serviciu, scoala etc. Desi se inregistreaza un trafic urias, nu toate website-urile au insa de castigat in urma acestor accesari.

De ce? Raspunsul este simplu – lipsa unui design responsive. Conform unor analize recent efectuate, s-a ajuns la concluzia ca 40% din utilizatori vor alege un alt website din lista de cautare daca primul accesat nu are un astfel de design, continutul acestuia din urma, chiar daca este de calitate, devenind irelevant.

Ce este un design responsive? El poate fi definit ca fiind abilitatea unui website de a-si adapta continutul in functie de device-ul de pe care este accesat. Fiecare device (fie el telefon, tableta, laptop sau desktop) are o rezolutie diferita, insa un astfel de design se pliaza pe oricare din ele, atragandu-l astfel pe vizitator spre a-i analiza continutul.

Website-urile cu un design clasic ne-au obisnuit cu pagini foarte incarcate, cu mult continut, multe redirectionari si multe reclame. Pe masura ce aceasta tranzitie catre piata de mobile (telefoane si tablete) ia amploare, acest design responsive a schimbat total regulile jocului. Datorita faptului ca pe rezolutia unui  telefon nu incape foarte mult text fata de clasicul desktop sau laptop,  trendul actual este unul pe cat de simplu, pe atat de impunator – un continut restrans, dar de calitate incadrat, intr-un design responsive = un website de success.

Iata si cateva statistici expuse la nivel mondial ce ofera informatii foarte concludente:

1. 70% din cautarile efectuate pe un telefon sau o tableta conduc la actiuni importante din partea vizitatorului in mai putin de o ora, daca website-ul vizitat are un design responsive;

2. 60% din timpul alocat retelelor de socializare este petrecut pe telefonul mobil;

3. 74% din utilizatorii de mobil precizeaza ca daca website-ul functioneaza bine pe telefon, este foarte probabil sa il viziteze din nou;

4. 94% din oamenii citati au mentionat design-ul ca motivul pentru care nu au avut incredere sau au parasit un website;

5. 72% din oamenii citati au spus ca au incredere in review-urile online la fel de mult ca si in recomandarile personale.

Tu esti constient de importanta unui website responsive?